Selecteer een pagina

OSTEOFORCE
multidisciplinair therapeutisch centrum

Baby’s en kinderen

IMG_4948_2-filtered-1Kinderen vragen speciale aandacht binnen zowel de geneeskunde als de osteopathie. Een kind is geen kleine volwassene. Bij een kind zijn er vele aspecten in de behandeling anders dan bij een volwassene omdat kinderen volop in ontwikkeling zijn, zowel mentaal als fysiek. Elke ontwikkelingsfase vraagt een specifieke benadering, heeft zijn eigen kenmerken en kinderziekten. Een baby is anders dan een peuter en een peuter is weer anders dan een kleuter of een puber. Als er een probleem in één van de facetten van de ontwikkeling optreedt, heeft dit gevolgen voor de totale ontwikkeling van het kind. Elk kind vraagt dan ook zijn eigen unieke behandeling. Kinderen ervaren de behandeling in het algemeen als aangenaam, omdat er met zachte mobilisatie- en manipulatietechnieken wordt gewerkt.

De oorsprong van problemen
Problemen bij kinderen ontstaan vaak bij een problematische bevalling: te lang of te kort, ingeleid of over tijd, stuitligging, baby’s met het aangezicht eerst geboren, gebruik van zuignap of tang, grote drukkrachten van buitenaf, keizersnede, bij IVF behandeling , door malpositionering in de baarmoeder of later door een zware val of stoot. Het hoofd beslaat bij een pasgeborene een veel groter deel van het lichaam als bij een volwassene en de spieren die verantwoordelijk zijn voor de actieve controle tussen hoofd en romp zijn veel zwakker. Wanneer de pasgeborene er niet in slaagt om actief controle te verwerven over het hoofd kan hij of zij de ogen of de oren niet focussen naar bepaalde stimuli en wordt ook het oor met geluid en evenwicht op zijn minst bemoeilijkt. Hoofdcontrole is een zeer complex gebeuren waarbij zowel evenwicht, visuele en proprioceptieve impulsen een belangrijke rol spelen.

IMG_5012-filtered

De uitrijping, de ontwikkeling van de hersenen vindt plaats gedurende de eerste vier levensjaren. Alle zintuigelijke impulsen moeten tot die leeftijd optimaal verlopen! Wanneer er zich een afwijkende fysiologie vertoont zien we slechte oprichtreacties, slecht evenwicht en een verstoorde bewegings-,gevoels- en verstandelijke ontwikkeling. Dikwijls leidt dit tot asymmetrische prikkels binnen het lichaam wat op zijn beurt kan leiden tot asymmetrische motorische ontwikkeling. Deze evolutie heeft een invloed op de posturologie met craniale, pariëtale en viscerale letsels tot gevolg.

De zwangerschap en bevalling
Het kan nuttig zijn om reeds tijdens de zwangerschap een osteopaat te raadplegen. Een gespannen middenrif, bewegingsverlies thv de rug of het bekken van de moeder kunnen de baby beperken in zijn groei en beweging. Optimaliseren van de bewegingsvrijheid bij de moeder kan veel ongemakken en zwangerschapskwaaltjes zoals  vermoeide benen,  tintelingen,  rugpijn, etc. doen verdwijnen. Daar zal ook de baby baat bij hebben. Na de bevalling is een controle aangeraden voor de moeder vnl. voor de stand van het bekken, dat tijdens de bevalling enorme krachten heeft ondergaan en niet altijd terug de normale positie aanneemt